top of page

Veri Madenciliği ve İstatistiksel Analiz 

Veri Madenciliği:

Günümüzde veri madenciliği, eldeki ham ve işlenmemiş verilerin çokluğu ile birlikte giderek önemini arttıran bir araştırma alanı haline gelmiştir.

 

Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte gerekli bilgilerle birlikte gereksiz bilgilerin de varlığı artmakta ve ayıklanmış doğru bilgiye kısa sürede ulaşılması zorlaşmaktadır. 

İşte bu yüzden ayıklanmış doğru bilgiye kısa sürede ulaşılması adına veri madenciliği büyük bir öneme sahiptir.

Bundan dolayı da veri madenciliği, son yıllarda ölçeklerine göre büyük ve küçük olmasından bağımsız olarak bilinçli, veri matematiğine ve veri analizinin gücüne inanan, sadece üretim ve satış becerilerine sahip olmalarından ziyade veri analitiğine, matematiksel ve istatistiksel yorumlama kabiliyet ve dinamiklerine de sahip olan işletmeler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Neden derseniz, çünkü bilgi teknolojileri marifetiyle gerek üretim gerekse de satış tarafında işletmelerin elinde artık çok ciddi veriler var.

 

Ancak bu veriler karmaşık, yapılandırılmamış ve büyük ölçekli şekilde muhasebe, finans veya varsa ERP sistemlerinde yer alıyor.

 

Bu verilerin sistemlerden çekilerek yapılandırılması, anlamlı ve yorumlanabilir raporlar haline getirilmesi gerekiyor.

 

Fakat elde edilen sonuçlar işletmelerin üst yönetimlerine anlamlı bir şekilde raporlanmadığı ve akabinde analize tabi tutulmadığı ve kritik edilmediği sürece ne yazık ki bu veriler sadece zorunlu yasal bildirimlerin dayanağı olan beyannamelerin ötesine geçmez.

Özellikle medeniyetimizin ulaştığı bugünkü seviyede yukarıda bahsettiğimiz veriler giderek hem daha kolay hem de daha hızlı şekilde toplanırken, bir yandan da daha karmaşık ve devasa bir yapıya sahip olmakta.

Mesela daha önce çalıştığım orta ölçekli bir firmada SAP üzerinden

son bir yıla ait detaylı bir satış raporunu veya kapsamlı bir üretim raporunu veya geniş spektrumlu bir stok raporunu ayrı ayrı excel formatında alacak olsanız en az 2 milyon satırdan oluşan ve seçim kriterlerine göre de en az 20 sütun başlığından oluşan devasa veri setleri çıkacaktır karşınıza.

 

Fakat, bu veri setlerini anlamlı ve yorumlanabilir hale getirmediğiniz sürece hiç bir mana ifade etmeyecektir.

Halbuki o veri setleri çok daha derinlemesine analiz edilerek çok boyutlu rahatlıkla yorumlanabilir sıra dışı raporlara ve grafiklere dönüştürülse ve işletmenin üst yönetimine sunulsa, işletmenin üst yönetimi de bu raporları kritik ederek şirketin üretim, stok, satış ve müşteri performansını derinlemesine görse ve stratejilerini buna göre gözden geçirse emin olun çok daha etkin, verimli ve kârlı sonuçlara götüren kararlar alabilirler.

 

Sadece "toplam ciromuz şu, şu kadar müşteriye satış yaptık, en çok şu ülkeye ihracat gerçekleştirdik, toplam şu kadar ürün sattık, önümüzdeki iki haftanın finansal görünümü şu, elimizdeki son stoklar bu" gibi son derece standart, basit, derinlik içermeyen ve gerçek performansı gizleyen banal ve bayağı veriler ışığında hazırlanan raporcuklarla beslenen üst yönetimler de ancak kararlar yerine kararcıklar alırlar. 

Zahiren bu kararcıklar kısa vadede şirketi ihya ediyormuş gibi görünse de ancak orta ve uzun vadede aile şirketinin bir sonraki kuşakları için yönetilmesi çok daha zor olan sorunlara yol açabilir, kuvvetle muhtemel açar da.

 

Bundan dolayı da dünyadaki pek çok şirket topladıkları bu büyük veriyi; verimi arttıracak, finansal kaynakları ve kredibiliteyi daha akıllıca kullanacak, üretim ve stok maliyetlerini daha etkin yönetebilecek ve müşterileri daha iyi tanıyarak onlara doğru stratejilerle ulaşmayı sağlayacak şekilde çok yönlü ve sıra dışı şekilde analiz etmeleri ve anlamlı hale getirmeleri gerektiğini biliyorlar.

Çünkü artık bu sayede müşterilerini daha iyi tanıyacaklarını, yeni ürün geliştirme ve satışında daha başarılı olacaklarını, pazarlama ekiplerini daha iyi motive edeceklerini ve onlara koçluk yapacaklarını, stok yönetiminde daha gerçekçi ve becerikli bir tutum sergileyeceklerini, gerçek zamanlı üretim operasyonlarını çok daha etkin yönetebileceklerini, finansal kaynaklarını ve kredibilitelerini daha akıllıca kullanabileceklerini, üretim, stok, satış ve finansal verilerin doğru bir şekilde kayıt altına alınarak işlenmesi sayesinde, risk ve sahtekârlıkları da rahatlıkla tespit edebileceklerini biliyorlar.

İşte bu aşamada bizler "gizlilik prensibiyle",

şirketinizin üretim ve satış verileri üzerinden detaylı çalışmalar ve analizler yaparak sizler için anlamlı hale getirebiliriz.

Sizler de stratejilerinizi buna göre gözden geçirerek çok daha etkin, verimli ve kârlı sonuçlara götüren kararlar alabilirsiniz.

İstatistiksel Analiz:

Akademisyenlerin, profesyonellerin ve araştırmacıların karşılaştığı en büyük zorluklardan birisinin de üzerinde çalıştıkları konularla alakalı ihtiyaç duydukları verileri bulmak ve bunları analiz edilebilir veri setine dönüştürecek şekilde topluca derlemek olduğunu biliyoruz.

​​Biz ihtiyaç duyduğunuz konuyla alakalı verileri objektif ve şeffaflık kriterleri çerçevesinde uluslararası literatürü tarayarak sizler için araştırıp bularak raporlarız.

 

Ayrıca STATA programı marifetiyle, zaman serisi verileri üzerinden veya panel veri seti üzerinden kapsamlı ileri düzey istatistiksel analizler yaparız.

© 2021 Dr. Tunakan Duran  

Lütfen izinsiz alıntı yapmayınız.

Bizden aldığınız hizmeti değerlendir misiniz?
Memnun Kalmadım.Daha İyi Olabilirdi.İyi Bir İş Çıkardınız.Çok Güzel Bir Çalışma Oldu.Fevkalade Bir İşbirliği Oldu.
  • YouTube
bottom of page