Stratejik Finansal Çözümleme
- Dr. Tunakan DURAN
- 29 Tem 2021
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 31 Tem 2021
Şirket faaliyetlerinizin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için ihtiyaç duyduğunuz varlıkları elde ederken gereksinim duyduğunuz kaynakların finansal, yani parasal (mali) açıdan analizini yaparız; olası finansal tehditleri ve fırsatları gösteririz.

Finansal analizin ne olduğu ile ilgili; literatürde birbirine yakın pek çok tanım bulunabilir.
Bu tanımların bir bileşkesi olarak şöyle söyleyebiliriz;
finansal analiz, bir işletmenin kârlılığını, varlıklarının gücü ve kalitesini, yükümlülüklerini, güçlü ve zayıf yönlerini, gelecekteki kâr potansiyelini belirlemek için bilanço, gelir tablosu, nakit akım tabloları, likidite ve fx pozisyonlarına göre yapılan bütüncül bir değerlendirmedir.
Finansal analiz; şirketlerin karşılaştıkları riskleri, daha etkin çalışmalarını sağlayan iş süreçlerini nasıl büyüteceklerini ve genişleteceklerini; yaptıkları veya yapacakları yatırımlarının doğru alanlara odaklanıp odaklanmadığını belirlemelerine de yardımcı olur.
Özetleyecek olursak; finansal analiz ile, işletmenin finansal durumunun çeşitli veri, oran ve göstergeler aracılığıyla analiz ederek incelenmesini yani bir nevi tomografisinin çekilmesini kastediyoruz.
Şirket yönetimleri açısından bakıldığında; rekabeti doğrudan etkileyen zayıf ve güçlü yönleri vurgulaması nedeniyle finansal analiz esastır.
Çünkü; finansal analiz, şirketlerin farklı satış kanalları ve müşteriler genelinde ürün kârlılığını, hangi pazar segmentlerinin işletmeye daha fazla kâr katacağını ve gelecekte işletme üzerinde nelerin etkisi olabileceğini düşünmelerine de yardımcı olabilir.
Finansal analiz için ana bilgi kaynağı; bir işletmenin muhasebe çıktısı olan finansal tablolarıdır. Muhasebe, ihtiyacınız olan raporları ve bilgileri sağlayacak bir sistemdir.
Finansal tablolar; bir şirketin gelirleri, giderleri, kârlılığı, borç yükü ve kısa vadeli borçlarını karşılama kabiliyeti, likiditesi, fx pozisyonları ve finansal yükümlülükleri hakkında zengin bilgiler sağlayabilirler.
Dolayısıyla; finansal analizin omurgasını oluşturan finansal tablolar, çoğu karar verici (bankalar, kreditörler, yatırımcılar, hissedarlar, kamu otoriteleri) için birincil derecedeki en önemli finansal bilgi kaynağıdır.
Bu nedenle muhasebe ve finansal raporlama sistemlerindeki bilgilerin doğruluğuna, güvenilirliğine ve uygunluğuna çok büyük önem verilmelidir.
Dr. Tunakan DURAN
Yorumlar